sunnuntai 12. lokakuuta 2008

Tasapeli ja o/u2.5 - jakauma

Uusin työkaluni on over/under 2.5 maalia - todennäköisyysarvioiden hyödyntäminen itse pelin kertoimien määrittämiseen. Se onkin lopulta tavallaan itsestäänselvyys, mutta joko laiskuus tai tyhmyys esti minua sitä hyödyntämästä. Jos olisin hahmo fantasiaroolipelissä, olisi levelini juuri noussut.

Satunnaista vedonlyöjää kiinnostaa kumpi voittaa, ja paljonko oman suosikin kerroin on. Tunnollista pelisijoittajaa kiinnostaa kertoimen suhde tapahtuman todennäköisyyteen. Minua ei kiinnosta mitä kertoimien pitäisi olla. Minua kiinnostaa mitä ne tulevat olemaan.

Tasapeli on outo lintu

Tasapeli käyttäytyy usein kummalisesti vedonlyöntipörsseissä. Joissain pienissä kohteissa jotkut ovat valmiin tarjoamaan järjettömän korkeita kertoimia tasapelille, kun taas esim. Ranskan liigassa jengille kelpaa kakkosella alkuiset kertoimet. Jos haluat ihan mihin vain futispeliin tasapelille kertoimen 2.94, saat sen minulta. Olen sokeasti myynyt alle 3:n kertoimet tähän asti ja teen niin jatkossakin, kunhan kyseessä ei ole Italian aladivarit.

Tein Proseminaarityöni ohessa pienen tutkimuksen eri vedonvälittäjien tasapelitodennäköisyysarvioiden paikkaansapitävyydestä. Tutkimus käsitti tuhansia otteluita pääsarjoista, ja tulos oli että bookkerien lainit pitivät erittäin hyvin paikkaansa tasapelien osalta. Epäilen että tämä ei pidä paikkaansa niin hyvin aladivareissa, mutta väittäisin, että Betfairilla voisi tehdää hyvää tiliä lyömällä korkeimmat tasapelikertoimet ajoissa eri kohteisiin. Pieneen tutkimustyöhön höystettynä olettaisin tämän tuovan ihan kelpo palautusta rahalle.

Tasapeli out of line - treidaanko?

Esimerkki työkalun käytöstä: selaan jalkapallopelin kertoimia, ja vedonvälittäjät ovat arvioineet tasapelille keskimäärin 30% joka olisi 3.33 100% bookissa, mutta betfairilla line on 28%. Kahden prosentin ero herättää kiinnostuksen, mutta 3.35 - 3.45 ero on varsin marginaalinen. Mistä lisäinformaatiota?



Esimerkkikohteessamme on juuri edelläkuvattu tilanne. Vähämaalisessa pelissä tasapelin todennäköisyys on selkeästi suurempi kuin todennäköisessä maali-ilottelussa. Nyt siis onko tasapelin kerroin yleistä lineä korkempi betfairilla koska maaliodotusarvo on suuri, vai onko line vääristynyt syystä tai toisesta, ja tulee korjaantumaan? Vastaus löytyy o/u - jakaumasta. Luvuista näemme, että peliin on arvioitu ~40/60-henkistä tn-jakaumaa, eli pelistä odotetaan vähämaalista.

Hienoa! Nyt siis meillä on oiva paikka skalpeerata joku tasapelintarjoaja. Eli lyödään siis 3.45? EI! Bookki on 102% overround niin kuin kuvasta hyvin nähdään, eikä siihen lyödä suoraan mitään jos ei tarjous aivan järjettömän hyvä ole. Pyydetään 3.55, joka on saatu lyötyä sinisessa ympyrässä, ja seuraavana aamuna positio on suljettu myymällä 3.30.
 
Jos edellisessä esimerkissä o/u olisikin ollut 60/40, olisi ollut viisainta pysytellä kohteesta erossa. Tästä maaliodotusarvon tarkkailusta onkin löytynyt hyvä apu kerroinarvioiden tekemiseen, käsittämätöntä etten aiemmin vaivautunut asiaa aina tältä kantilta tarkastelemaan.

Tasapelivääristymiä on useaa eri tyyppiä, ja monesta eri syystä. Joskus tasapelille ei yksinkertaisesti löydy ostajia koko vedonlyöntimarkkinoilta, kun taas suosikkia ja altavastaajaa pelataan reilusti. Tällöin bookkeja halutaan tasapainottaa nostamalla tasapelien kertoimia jotta sillekin saadaan actionia. Usein kohde ikäänkuin kasvaa hieman kieroon kun vaihto on vielä pientä, ja isomman rahan tullessa se oikaistaan. Löydän hyvin kieroon kasvaneet. Vielä kun saisin malttia odottaa oikaisijaa riittävän kauan.

3 kommenttia:

Akiino kirjoitti...

Tosi hyvä artikkeli! Hulluhan nää oot ku näin rahakkaita tipsejä ilmaseksi jakelet :) Vitsi tää on kyllä hyvä blogi :)

Anonyymi kirjoitti...

Terve!

Löytyykö e-mail osoitetta tai muuta johon voisi laittaa viestiä?

Olavi

Kimmo Siponen kirjoitti...

Terve vaan, laita mailia vaikka pelisijoittaja@suomi24.fi, en käytä sitä kovin usein mutta viestien pitäisi tulla perille.

-Kimmo